Rozhovory s činovníky klubu – šéf trenér

Abychom zkrátili klidnou dobu letních prázdnin rozhodli jsme se, že Vám postupně v rámci krátkých rozhovorů představíme činovníky a trenéry klubu. Jako první nám na otázky odpověděl šéf trenér a člen výkonného výboru FBC Slavkov Miroslav Uhlíř. 

Již pár let zastáváš pozici Šéf trenéra v klubu, ale jak si se vlastně k florbalu dostal.

Je to asi tím, že od mládí miluju hokej. Na rybníku jsme trávili každou volnou chvíli, a když to nešlo, tak na silnici s tenisákem. Pak přišly povinnosti a hokej jsem jenom sledoval. Florbal do rodiny „přivedl“ starší syn Honza. Tehdy jsem ale ještě nevěděl nic o FBC SLAVKOV a možnosti hrát soutěžně, takže to bylo „jenom“ DDM. Tam začal i mladší syn Štěpán a přišel můj první kontakt s klubem. Když jsem se dozvěděl, že ZŠ Komenského otevírá sportovní třídu, mimo jiné se zaměřením na florbal a navíc se rýsuje i spolupráce s klubem, syna jsem přihlásil. Klub ale neměl v té době trenéry a tak jsem v podstatě otec, co se dal na trénování. Udělal jsem si trenérskou licenci D, potom C a kurz sportovního tréninku a dá se říct, že mě to chytlo a v trénování jsem se realizoval. Jistě se spoustou chyb, ale také úspěchů. Kdo by řekl, že se po dvou letech činnosti třída probojuje do celorepublikového finále! Měl jsem i štěstí na kluky ze „sportovky“, kteří utvořili myslím dobrou partu. A když vidím nadšení dětí z povedené akce nebo branky, musím říct, že mě to baví pořád.

Mimo pozici šéftrenéra si v uplynulé sezóně trénoval kategorii Juniorů, jak by si ji hodnotil.

Uplynulá sezóna byla jedním slovem podivná. Ať už to byl způsob soutěže dvou výkonnostních skupin sloučených do jedné tabulky, nebo situace v klubu, kdy jsme se snažili sladit tréninky i zápasy juniorů s muži až po konec ovlivněný pandemií. Ze všech kategorií, kterými jsem prošel, byla tato nejtěžší na udržení motivace hráčů a tréninkové disciplíny. Tomu samozřejmě odpovídaly i výsledky, které nebyly takové, jaké bychom chtěli.

 

Pro připravovanou sezonu budeš trenérem u žákovských kategorií. Máš už nějaký cíl pro tuto kategorii. 

Vracím se o úroveň níž do kategorie, kde se podle mě utváří vztah ke sportu ve smyslu, že už se jenom nebavíme, ale chceme se i zlepšovat a něco tomu obětovat. Takže bych se chtěl zaměřit na individuální techniku a týmové prostředí. Výkonnostní cíle v mladších žácích si nedávám. Ty přijdou, pokud se nám podaří rozvíjet ty oblasti, které jsem uvedl. Ve starších žácích se zaměříme mimo jiné i na taktiku.

Ještě se vraťme k tvé funkci šéf trenéra. Klub má poprvé ve své historii kompletní strukturu kategorií v mužských soutěžích. Jaké jsou cíle pro sezonu 2020/2021.

 Cíle klubu pro příští sezónu jsou jasné. V mužské A soutěži bychom chtěli skončit do 5. místa. B tým má za cíl získat více bodů, než v sezóně stávající a junioři hrát nejhůře střed tabulky. U ostatních týmů si nedáváme výkonnostní cíle, spíš se budeme zaměřovat na správné pojetí tréninků a zápasů.

Jaká je vize rozvoje klubu v následujících dvou třech letech. Popřípadě jaké cíle byste chtěli dosáhnout.

Dlouhodobější cíle celého klubu jsou samozřejmě orientované na jeho fungování. Chtěli bychom si udržet plnou strukturu v mužských kategoriích. Proto se musíme zaměřit více na „marketing“ a propagovat klub v okolních vesnicích a městech. Florbal je ale velice dynamicky se rozvíjející sport, klubů vzniká velké množství a tak jedním z cílů budou i strategická partnerství, abychom mohli těm nejlepším hráčům nabídnout co nejlepší možnost rozvoje. Již v letošním roce jsme začali i dívčím týmem. Uvidíme, jestli může být konkurencí zavedeným „ženským“ klubům.